Problem with bold text

Having trouble installing Oxygen PDF Chemistry? Got a bug to report? Post it all here.
susannecm
Posts: 86
Joined: Wed Mar 17, 2010 1:04 pm

Problem with bold text

Post by susannecm »

Hi everyone,
we are currently using an external DITA OT and RenderX XEP to create PDF files from DITA maps and WebHelp Responsive Output for online help.
I am trying to create to configure a publishing template that creates both WebHelp and PDF output based on CSS.
For some reason, content tagged with uicontrol, for example, is formatted in bold in the WebHelp output and in the merged HTML file of the PDF conversion, but the bold formatting is missing in the PDF output.
I assume that this is a font problem, but I have no idea how to address it. Can anybody help?
Kind regards,
Susanne
julien_lacour
Posts: 344
Joined: Wed Oct 16, 2019 3:47 pm

Re: Problem with bold text

Post by julien_lacour »

Hello Susanne,

Could you indicate which version of Oxygen you are using?
Are you using a custom font in your PDF output? If yes, which font are you using?

Regards,
Julien
susannecm
Posts: 86
Joined: Wed Mar 17, 2010 1:04 pm

Re: Problem with bold text

Post by susannecm »

Hi Julien,
I am using Oxygen 24.1.
As a font, I was first trying to use Euclid Circular A because this matches our corporate branding, and I used the Oxygen Styles Basket to upload the font files and to create the configuration. I then tried to use Google Manrope, with the same result.
Kind regards
Susanne
julien_lacour
Posts: 344
Joined: Wed Oct 16, 2019 3:47 pm

Re: Problem with bold text

Post by julien_lacour »

Hi Susanne,

We are aware of this issue and a fix is planned, until then you will need to follow these steps:
  1. Unzip styles.zip in a "styles" folder for example (if you didn't already unzipped it).
  2. Open the styles.css file and replace the SecondaryBrandingFont declaration by this one (there are 4 declarations for normal/bold/italic and bold-italic):

    Code: Select all

    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/secondaryBrandingFonts.ttf) format('truetype');
      font-style: normal;
      font-weight: 400;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/secondaryBrandingFonts.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: normal;
      font-weight: 700;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/secondaryBrandingFonts.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: italic;
      font-weight: 400;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/secondaryBrandingFonts.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: italic;
      font-weight: 700;
    }
    
  3. You can do the same for BrandingFont if you have bold or italic content in the titles.
  4. In Oxygen, when editing the transformation scenario, instead of referring the zip file in the "Templates" tab refer the styles.opt file from the unzipped folder.
I added your vote into the issue and will notify this channel once the fix will be available.

Regards,
Julien
susannecm
Posts: 86
Joined: Wed Mar 17, 2010 1:04 pm

Re: Problem with bold text

Post by susannecm »

Thank you very much for your help!
The new font definition (and the installation of a more recent Oxygen patch) fixed the problem.
senkum
Posts: 2
Joined: Sun Oct 23, 2022 12:32 pm

Re: Problem with bold text

Post by senkum »

Thanks Susanne for highlighting the issue and Julien for suggestion.
--------
In short- Facing the same issue but above suggested solution is only working PDF output but not on Web-help.
--------
Everything was fine until I used Style Basket to customise my style sheet. After that, my tags (b, uicontrol, i) are being overridden by the new style changes, resulting in missing tags on WebHelp and PDF. I came across this post and tried the aforementioned solution that partially resolved the issue on PDF output but not on WebHelp. Would you please help?
1. 24.1 and upgraded to new 25 but still issue not solved.
2. Custom fonts
Appreciate your support.
Image

Image

Image
Attachments
WebHelp_output.png
WebHelp_output.png (148.32 KiB) Viewed 177 times
julien_lacour
Posts: 344
Joined: Wed Oct 16, 2019 3:47 pm

Re: Problem with bold text

Post by julien_lacour »

Hello,

Regarding the WebHelp use-case, currently the only solution is to:
  1. Unzip styles.zip in a "styles" folder for example (if you didn't already unzipped it).
  2. Copy your fonts under the styles/resources folder (you can copy only the Regular, Italic, Bold and BoldItalic sub-fonts - they are the most used).
  3. Open the styles.css file and replace the SecondaryBrandingFont declaration by this one (there are 4 declarations for normal/bold/italic and bold-italic - keep font-family as "SecondaryBrandingFont" because all the rules generated by Oxygen Styles Basket use this name):

    Code: Select all

    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/Font-Regular.ttf) format('truetype');
      font-style: normal;
      font-weight: 400;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/Font-Bold.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: normal;
      font-weight: 700;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/Font-Italic.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: italic;
      font-weight: 400;
    }
    @font-face {
      font-family: 'SecondaryBrandingFont';
      src: url(resources/Font-BoldItalic.ttf) format('truetype');
      -oxy-simulate-style: yes;
      font-style: italic;
      font-weight: 700;
    }
    
  4. Optional: You can do the same for BrandingFont if you have bold or italic content in the titles.
  5. In Oxygen, when editing the transformation scenario, instead of referring the zip file in the "Templates" tab refer the styles.opt file from the unzipped folder.
Regards,
Julien
senkum
Posts: 2
Joined: Sun Oct 23, 2022 12:32 pm

Re: Problem with bold text

Post by senkum »

Thank you so much Julien for your prompt response and support. It works now! :D
Post Reply